Een beveiligde verbinding (HTTPS), wanneer is dat verplicht?

Een beveiligde verbinding (HTTPS), wanneer is dat verplicht? CodeerMeneer Een beveiligde verbinding (HTTPS), wanneer is dat verplicht? Allereerst: Wat is een HTTPS-verbinding / SSL certificaat? Een SSL certificaat beveiligt de verbinding tussen een website en de server zodat bijvoorbeeld inlog- en betaalgegevens beschermd verzonden worden. Bezoekers krijgen in hun webbrowser dan een groen hangslotje te zien en voor jouw webadres zal https komen te staan. Maar is SSL / HTTPS verplicht of […]

Allereerst: Wat is een HTTPS-verbinding / SSL certificaat?

Een SSL certificaat beveiligt de verbinding tussen een website en de server zodat bijvoorbeeld inlog- en betaalgegevens beschermd verzonden worden. Bezoekers krijgen in hun webbrowser dan een groen hangslotje te zien en voor jouw webadres zal https komen te staan.

Maar is SSL / HTTPS verplicht of niet?

De Wet bescherming persoonsgegevens verplicht iedere website om persoonsgegevens te beveiligen. Dit houd dus in dat wanneer jij mensen laat aanmelden (voor een nieuwsbrief) via jouw website, of als je een contact formulier op je site hebt staan moet jij dit voldoende beveiligen. Wanneer jij persoonsgegevens laat invullen via jouw website is het dus verplicht om gebruik te maken van een SSL certifcaat / HTTPS verbinding. Dit geldt dus automatisch voor alle webshops.

Het college bescherming persoonsgegevens (cbp) ziet er op toe dat deze wetgeving wordt nageleefd. En kan boetes tot wel €4.500,- uitdelen als de wet niet wordt nageleefd.

Extra voordelen van HTTPS.

HTTPS brengt ook enkele voordelen met zich mee, zo zijn bezoekers sneller geneigd wat bij jou te kopen als jouw website gebruik maakt van HTTPS omdat dit een extra gevoel van veiligheid geeft. Ook is HTTPS sneller dan HTTP, HTTPS maakt namelijk gebruik van een nieuw protocol wat een website sneller (kan) maken! En ook zeer belangrijk, Google geeft voorkeur aan website’s met HTTPS wat dus inhoud dat het super goed voor SEO is!

Lees ook: Is jouw bedrijf klaar voor de nieuwe AVG wet?