Updaten naar Windows 10, wel of niet doen?

Eind 2015 bracht Microsoft een nieuwe versie uit van hun besturingssysteem: Windows. Deze nieuwe versie heet Windows 10 en zal de laatste versie zijn die Microsoft uitbrengt. Het idee hierachter is dat Windows meer een ‘dienst’ gaat worden dan een product, wanneer je Windows koopt zal deze constant geupdate worden zonder dat je elke keer een nieuwe versie moet installeren.

Nou word mij de laatste tijd vaak de vraag gesteld: “Zal ik upgraden naar Windows 10?” En mijn antwoord daarop is: ja.

Windows 10 is gratis!

Zoals veel mensen weten is de update naar Windows 10 gratis in het eerste jaar, ben je eenmaal geüpdatet zal je altijd gratis updates blijven krijgen. En laten we eerlijk zijn, wij Nederlanders houden van het woordje gratis.

Nou zullen veel mensen zich afvragen: “Maar waar verdienen ze dan geld aan?”
Gratis is vaak een gevaarlijk woord, in dit geval alleen niet.
Er moet natuurlijk wel geld verdient worden, ook door Microsoft, dus als de updates gratis zijn moet het geld ergens anders vandaan komen. In dit geval verdient Microsoft geld aan elke app die gedownload word via de store, dus hoe meer mensen Windows 10 hebben, hoe meer apps er gedownload worden en hoe meer geld er binnen komt.
Ook aan advertenties in die apps verdien Microsoft geld, en ga zo maar door.. allemaal dingen waar jij als gebruiker geen last van hebt.

Maar.. Let wel op.. inmiddels zijn we al een half jaar verder, dit betekend dat je nog maar een half jaar hebt om te updaten, daarna kost het gewoon geld!

Besturingsprogramma’s

Vaak word mij gevraagd hoe het zit met de besturingsprogramma’s, aangezien we al een half jaar verder zijn, hebben de meeste bedrijven hun besturingsprogrammas bijgewerkt, je kan natuurlijk altijd even op de website van de fabrikant kijken of even met ze bellen.

Nog een probleem waar veel mensen mee zitten is hoe alles werkt, nou zal ik niet liegen, het werkt anders dan Windows 7, maar ook anders dan Windows 8, eigenlijk is het een goude middenweg.

Het startscherm is “terug” in Windows 10

Ja en nee, het startscherm is terug, maar niet zoals in Windows 7 (en eerder), aan de linkerkant heb je alle programma’s en snelle koppelingen, zoals in 7, en rechts heb je livetiles, zoals in 8. Zie het een beetje als het beste van 2 werelden/

En natuurlijk zal je er even aan moeten wennen, maar geef het wat tijd 🙂

Apps versus Programma’s

Windows 8 bracht iets nieuws, apps, dit zijn versimpelde programma’s die geoptimaliseerd zijn voor tablets, mensen met een gewone computer waren hier zacht gezegd geen fan van, Windows 10 gaat hier mee door, maar met een nieuwe functie genaamd continuum deze functie controleerd of je een computer of tablet gebruikt en past de app aan de hand daarvan aan. Dus als je een gewone computer gebruikt, werkt deze app dus prima.

Zit Windows 10 niet nog vol met fouten?

Ook dit is een vraag die ik vaak te horen krijg, ook hierop kan ik niet echt ja of nee zeggen…

Zoals ik hier boven al zei, zijn we inmiddels een half jaar verder, de ergste ‘jeugd foutjes’ zijn er al uit gehaald, en Windows 10 is in het dagelijks leven goed te gebruiken, tuurlijk zitten er hier en daar nog wel een fout in, maar dit is ook nog steeds het geval bij Windows 7 en 8, een systeem zo uitgebreid zal nooit foutloos zijn.
Het grote voordeel is wel, er word een feedback app geïnstalleerd, hierop kan je gemakkelijk fouten melden, die Microsoft dan zal (proberen) te verwijderen, tevens kun je hier ook ideeën melden over hoe ze Windows nog beter kunnen maken!